III Festa de la Ratafia, 9 i 10 de Novembre de 2007

Gran èxit de participació de la Festa de la Ratafia que un any més ha superat expectatives tant de participació en el concurs com en el seguit d'actes proposats per la festa.
La festa va iniciar la seva activitat divendres amb la Festa de l'Eixarreït (combinat de ratafia +refresc de te + llimona exprimida)al Bar l'Ou com balla d'Igualada amb una molt bona resposta dels assistents.
L'endemà pels vols de les set de la tarda arribaven les darreres mostres de ratafies casolanes elaborades a la comarca al bar l'Envelat d'Igualada sumant un total de 19 ratafies presentades pel concurs d'enguany.
El jurat, format per l'exregidor Carles Tarrida i el rellotger Jordi Pons i capitanejat per Josep Figueres (de kan Bakus) van escollir després d'un llarg i deliberat tast a les millors quatre ratafies anoienques, el guanyador fou Francesc Tomàs (amb un quadre de Krak’s de premi, valorat en més de 200 euros, gentilesa dels mateixos autors). La segona classificada fou Geni Ustrell (amb un assortit de vins i caves de premi, gentilesa de Kan Bakus), seguida de Jordi Guinart (amb una mousse de ratafia, gentilesa de la pastisseria Closa) i de Joan Luco (amb un assortiment d’embotits, gentilesa de Cal Passanals). El tast es va dur a terme a l’antic local de Finques Mariona el qual van cedir de bon grat, cosa agraïm molt, l’emplaçament va ser molt adequat.
Paral·lelament es va fer una conferència a càrrec del prestigiós gastrònom Jaume Fàbrega. Durant la xerrada, es va presentar “El llibre de la ratafia i els licors d’herbes del món” escrit pel mateix Fàbrega (guardonat pel Gourmand Cookbook Awards de Périgueux), en el qual es fa un repàs exhaustiu als diferents licors d’herbes dels Països Catalans i del món. L’autor va destacar en la conferència la rica història dels catalans en l’elaboració de licors a base d’herbes, i com és aquesta una radició arrelada, que ha arribat fins els nostres dies, però que avui corre el risc de desaparèixer.
La festa va seguir amb un tast popular de Ratafia (gentilesa de Ratafia Russet)amb cançons de taverna (a càrrec del Cullerot de la Rau Rau) i amb la Rumba de la Ratafia (a càrrec dels “Què diuen?”) per acabar d'amenitzar una jornada rodona.
Des de l'organització encomanem la tasca, tant als participants com als assistents a la festa, d'engrescar a tots els ratafiaires, i els que encara no ho són, que es llencin a la piscina a veure si de mica en mica fem créixer aquesta festa i arribi a ser una festa de referència als Països Catalans.
Precisament, en la que és la festa de la Ratafia per excel•lència, la que es fa a Santa Coloma de Farners des de fa 26 anys, una ratafia igualadina va rebre el segon premi, el que demostra l’alt nivell de les ratafies casolanes de la comarca.