Com es fa?

La composició bàsica de la Ratafia és a base d’aiguardent i productes de la terra, com són herbes aromàtiques i nous verdes... El procés de maceració és fàcil i casolà, és dir que qualsevol pot elaborar-se la seva pròpia Ratafia sense haver de ser cap expert en la matèria. Les receptes de la Ratafia són moltes i molt variades, cadascú se la pot fer al seu gust, tan pel que fa al tipus i la quantitat d’herbes, com alhora de posar-hi més o menys quantitat d’aiguardent, segons es desitgi un licor flac o de més graduació.
A continuació us proposem una recepta bàsica per a 5 Litres:
- 5 litres d’aiguardent o alcohol especial per Ratafia*
- 7 o 8 nous verdes
- Espècies: Canyella, nou moscada ratllada, claus, etc...
- Herbes al gust: Mentes diverses (comuna, del consol, de santa maria, del caramel...) farigola, romaní, espígol, hisop, marialluïsa, sàlvia, tarongina, etc...
- Flors i llavors o baies: roses, matafaluga, ginebrons...
- Fruites: pela de llimona i taronja.
Altres herbes que s’hi poden afegir són:
- Espècies: anís estrellat, celiàndria, cardamom.
- Baies o llavors: comí.
- Herbes, fulles: poniol, fonoll, espígol, nepta, marduix, plantatge, broida, alfàbrega, llorer, escabiosa, crodoent, herba del traïdor, sajolida, herba de Sant Joan.
- Arrels: arrel del malví, de pota de colom
- Flors: saüc, magnòlia, fules de rosa, malva, malva-rosa.
- Fruites: llimona, taronja, poncem, magrana agra
* No cal afegir-hi sucre en cas de fer servir anís dolç –opció possible però no molt recomanable– En cas d’emprar aiguardent sec cal afegir-hi 2,5 Kg de sucre i rebaixar-lo perquè obtingui una graduació entre 40 i 50 graus.
(Recepta extreta de “El Llibre de la Ratafia de Jaume Fàbrega”)
Un cop tenim tots els ingredients, ens caldrà una garrafa o recipient de vidre hermètic, preferentment de broc gros per poder operar millor. S’aconsella que les herbes i plantes estiguin una mica músties o seques.
Amb una massa, el mànec d’un tallant o mà de morter, cal aixafar les nous o tan sols marcar-les amb un ganivet. A continuació cal mesclar tots els ingredients i deixar reposar la barreja 40 dies sol i serena, de manera que la maceració es fa de manera natural amb els canvis de temperatura de la nit al dia. Un cop transcorreguts els 40 dies tan sols ens caldrà filtrar les herbes, amb un drap o un colador xinès, i embotellar-la.
Els experts aconsellen de deixar-la reposar fins a tots sants o àdhuc un any sencer. A la pràctica no tothom té tanta paciència.