Amics de la Ratafia de l'Anoia

Malgrat la comarca de l’Anoia tingui una llarga tradició Ratafiaire, sovint alhora d’esmentar les comarques Ratafiaires del nostre país ens passen de llarg. Des dels amics de la Ratafia de l’Anoia volem fer de la nostra comarca una comarca Ratafiaire de referència en el Països Catalans.

Per aquest motiu i per fer ressò del munt d’elaboradors que hi ha per la comarca, l’any 2003 es va dur a terme el primer concurs de Ratafies casolanes de l’Anoia. Aquest concurs es va repetir l’any següent progressant considerablement en nombre Ratafies concursants. La 3a edició es va fer esperar, no va ser fins l’any 2007 quan es reprengué a Igualada el concurs de Ratafies casolanes que fou reconvertit en Aquesta festa al marge del concurs, en el que hi participaren més d’una vintena de Ratafies, va constar d’una interessantíssima xerrada a càrrec del gastrònom Jaume Fàbrega on ens va fer un repàs magistral sobre la historia de la ratafia , les múltiples variants i molts d’altres licors arrelats a la nostra terra.
La festa també va incloure actuacions musicals de taverna i la invenció d’un nou combinat a base de Ratafia amb te llimona exprimida que fou anomenat eixerreït. La Festa de la Ratafia i els licors dels Països Catalans.
L’any 2008 coincidint amb Sant Joan, des dels amics de la Ratafia de l’Anoia es va proposar una sortida per la comarca, per realitzar una recollida d’herbes aromàtiques. Tot plegat sota la tutela d’experts ratafiaires de la comarca que de bon grat es van voler sumar a la iniciativa. Finalment la sortida resultà un èxit, èxit que ha de significar a la pràctica una nova remesa de ratafiaires anoiencs que se’ns dubte tindrà ressò en l’edició d’enguany de La Festa de la Ratafia de l’Anoia.
Tot plegat va anar emmarcat en la campanya En-RATAFIA’T que va consistir en la publicació en un article a nivell comarcal on es donaven totes les facilitats perquè tothom qui ho desitges pogués elaborar-se la seva pròpia Ratafia. La campanya va culminarà amb la presentació de la magnífica samarreta En-RATAFIA’T disseny exclusiu de Kraks que es durà a terme durant la Festa de la Ratafia d’enguany.

Aquell mateix any la festa va fer un pas endavant i va estrenar nou emplaçament, així l’Ateneu Igualadí fou la seu de la IV edició de la Festa de la Ratafia de l’Anoia, amb una nombrosa participació de Ratafies en el concurs. La programació va incloure la xerrada de Ramon Gausachs sobre les propietats remeieres de les herbes presents en les Ratafies i altres herbes compreses en el seu llibre "Les herbes remeieres" (Rafael Dalmau ed.), a més de l’actuació de l’actuació de cant improvisat a càrrec de Lo Ramon de Cervera i la Quarta Carlinada.

Per Sant Joan de 2009 va tenir lloc una nova edició de la sortida per collir herbes per la Ratafia, aquesta vegada a la Llacuna sota la tutela d’Imma busquet. La iniciativa va tenir una rebuda espectacular, amb una quarantena de participants, de totes les edats, uns més novells i d’altres més veterans, però tots amb l’objectiu clar de preparar-se la pròpia Ratafia. Els resultats els podrem veure en la V edició de la Festa de la Ratafia de l’Anoia.

CALENDARI D'ACTIVITATS DELS AMICS DE LA RATAFIA DE L'ANOIA

NOVEMBRE 2002 - I FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
NOVEMBRE 2003 – II FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
NOVEMBRE 2007 – III FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
NOVEMBRE 2008 – IV FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2008 – I RECOLLIDA D’HERBES A TOUS
NOVEMBRE 2009 - V FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2009 – II RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
MAIG DE 2010 – TALLER DE RATAFIA - FIRA NUTRICIONAL DEL CECI
SANT JOAN 2010 – III RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2010 - VI FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2011 – IV RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2011 - VII FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2012 – V RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2012 - VIII FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2013 – VI RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2013 - IX FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2014 – VII RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2014 - X FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2015 – VIII RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA