
Un any més els
amics de la ratafia de l’Anoia van proposar una festa de la ratafia amb tot de
propostes i activitats vinculades a aquest licor. El divendres dia 2 de novembre va arrencar la festa amb un
concurs de plats cuinats amb ratafia al Clot del Clos. Un concurs sense
precedents que va comptar amb la participació de 8 plats elaborats amb ratafia
i amb un nivell molt alt que va dificultar la deliberació del jurat.
L’endemà arribava
el torn del concurs de ratafies casolanes a l’Ateneu Igualadí on, un total de
38 ratafies van sotmetre’s al tast del jurat format pels enòlegs penedesencs
Èric Enguita i Àlex Duran. Mentrestant, els amics de la Ratafia de l’Anoia amb
col·laboració amb Òmnium Cultural, van presentar el documental ‘La
ratafia, una beguda per compartir’, un projecte realitzat pels
igualadins Dan Ortínez i Jordi Gabarró, amb la intenció de recollir aquesta
pràctica tradicional i com en l’actualitat s’està revifant entre la gent,
especialment joves. Seguidament es va donar pas al tast popular on tothom va
poder tastar les ratafies concursants i
alhora poder contrastar opinions, resoldre dubtes i aportar suggeriments per la
correcta elaboració.
Acte seguit, la Teixidora proposava un
sopar a base de tapes amb ratafia amanit amb un combat de cant improvisat
d’allò més ocurrent i divertit. El fi de festa va ser amb la ambientació
musical al Clot del Clos coincidint amb el seu aniversari.
Els guanyadors del
concurs de ratafies casolanes van ser Ricard Carles
(primer premi), Pilar Millaret (segon premi) i Jordi Balsells
(tercer premi). Pel que fa al concurs de plats cuinats amb ratafia el primer
premi va ser per Alberto Delgado amb el plat “Guatlles farcides de crema decastanyes i bacon amb salsa de ratafia i pètals de rosa”, en segona posició la Francesca Castells
amb la “Magrana gratinada a la crema de ratafia de codony” i en tercera posició
el Foie amb ratafia Marien Flores.
La festa de la ratafia
de l’Anoia és possible gràcies a col·laboradors com l’Ateneu Igualadí, La Teixiodora, Art de la
terra, Clot del Clos, Vinnart, El Cullerot, Va de verds, Cal Vicenç i Ratafies d’Esparreguera.