ELS AMICS DE LA RATAFIA DE L'ANOIA


Sovint les evidències històriques passen desapercebudes fins que algú no es preocupa de destapar-les. Això és el que es cou en els últims anys a la comarca de l’Anoia. Aquesta zona de la Catalunya central és per excel•lència un dels indrets de producció ratafiaire de casa nostra. Els Amics de la Ratafia de l’Anoia és un col•lectiu que pretén recuperar aquesta tradició tan arrelada i fer, de l’anoia, una comarca ratafiaire de referència en el Països Catalans.

Per aquest motiu i per fer ressò del munt d’elaboradors que hi ha per la comarca, l’any 2003 es va dur a terme el primer concurs de Ratafies casolanes de l’Anoia. Aquest concurs va servir d’embrió de l’actual Festa de la Ratafia de l’Anoia, que se celebra any rere any a Igualada, i que ja ha superat les 5 primeres edicions amb l’èxit de participació.

Per tal de fomentar-ne l’elaboració, l’any 2008 coincidint amb Sant Joan, els Amics de la Ratafia de l’Anoia van proposar una sortida amb l'objectiu de recollir les herbes aromàtiques necessàries per elaborar ratafia i conèixer les propietats remeieres que amaguen cadascuna d'elles. El bon ambient i la gran complicitat entre elaboradors va fer que la sortida esdevingués èxit rotund, i que ràpidament es consolidés en el calendari tant dels més experts com dels més novells.

Avui en dia, després de molts anys d’activitat dels Amics de la Ratafia de l’Anoia, podem dir que la comarca de l’anoia torna a fer honor a la tradició ratafiaire que els nostres avis van heretar i que de ben segur nosaltres transmetrem als nostres nets.

NOVEMBRE 2002 - I FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
NOVEMBRE 2003 – II FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
NOVEMBRE 2007 – III FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
NOVEMBRE 2008 – IV FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2008 – I RECOLLIDA D’HERBES A TOUS
NOVEMBRE 2009 - V FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2009 – II RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
MAIG DE 2010 – TALLER DE RATAFIA - FIRA NUTRICIONAL DEL CECI
SANT JOAN 2010 – III RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2010 - VI FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2011 – IV RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2011 - VII FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2012 – V RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2012 - VIII FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2013 – VI RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2013 - IX FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA
SANT JOAN 2014 – VII RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA
NOVEMBRE 2014 - X FESTA DE LA RATAFIA DE L’ANOIA


SANT JOAN 2015 – VIII RECOLLIDA D’HERBES A LA LLACUNA